Hoe kies je een incassobureau?
Incassobureaus zijn er bij de vleet. Dus welke moet je kiezen als je een hardnekkige debiteur wilt aansporen om te betalen? Deze tips helpen je op weg:
No cure, no pay?
Incassobureaus gaan achter je geld aan. Dat doen ze niet gratis. Nee, ook niet als er ‘No cure, no pay’ op de ruit staat. Deze bureaus zijn heus niet gek: ze nemen vooral dossiers aan die kansrijk zijn, want anders loont hun werk de moeite niet. En over het geld dat ze voor je binnenhalen, mag je afrekenen. Hoeveel? Dat hangt af van de bepaalde incassoprovisie. Je betaalt namelijk een bepaald percentage van het binnengehaalde geld aan het incassobureau. En hoe hoger dat bedrag, hoe hoger de provisie. Wil je geen verrassingen achteraf? Ga dan in zee met een bureau dat vaste tarieven rekent. Dan weet je van te voren waar je aan toe bent. Bovendien kan het je, zeker bij hogere bedragen, flink in de kosten schelen.
Brieven, belletjes en bezoeken
Je mag een incassobureau niet zomaar op een debiteur afsturen. Eerst moet je een waarschuwingsbrief sturen, waarin je de klant sommeert om te betalen omdat je anders de zaak uit handen geeft aan een incassobureau. Dat gaat de klant geld kosten, want dan zijn ze behalve de onbetaalde som en de wettelijke rente, ook nog de wettelijke incassokosten verschuldigd. Een incassobureau stuurt daarom vaak als eerste een sommatie ofwel 14-dagenbrief. Daarin staat dat de klant binnen 14 dagen moet betalen, want anders…
Het briefpapier van een incassobureau doet soms wonderen, maar vaak ook niet. Wat nou als de klant niet schrikt en direct betaalt? Veel incassobureaus blijven steeds maar weer brieven sturen, al dan niet gevolgd door een telefoongesprek. Ook als het niets oplevert. Een enkel bureau legt bedrijfsbezoeken af, om in gesprek te komen met de klant. Want zeker als er een dispuut is over een rekening, loopt de communicatie met de klant snel van de rails. Tijdens een bedrijfsbezoek bekijkt het incassobureau waar de schoen wringt en of er een oplossing voorhanden is. Een betalingsregeling bijvoorbeeld, of een schikking.
Juridische stappen
Soms lukt het niet om het uitstaande bedrag te innen. Dan is het zaak om te overwegen of een gerechtelijke procedure zoden aan de dijk zet. Beslaglegging op loon, bankrekeningen of (on)roerende zaken, bijvoorbeeld. Maar daar mag een incassobureau niet zomaar toe overgaan. Check dus altijd of het incassobureau samenwerkt met een gerechtsdeurwaarder en advocaat. Anders kunnen ze je niet verder helpen wanneer een minnelijk incassotraject op de klippen loopt.
Succes met het kiezen van een incassobureau!
De Incassoprofessionals
Wat betreft de 14-dagen termijn waarbinnen een debiteur dient te hebben betaald: deze termijn begint eerst te lopen 2 dagen ná dagtekening van de aanmaning. Onjuiste aanzegging van de termijn zal leiden tot afwijzing van de gevorderde buitengerechtelijke incassokosten (Kamerstukken 32418-5, pagina 4.).
Mw. mr. W. (Woutje) Kroneman
Senior Juriste bij De Raadgevers B.V.
Hartelijk dank voor uw toevoeging, mevrouw Kroneman. U heeft absoluut gelijk. In onze 14-dagenbrieven staat deze termijn daarom ook vermeld. Wie zelf een 14-dagenbrief wil sturen, kan deze voorbeeldbrief gebruiken.