Incassobureau inschakelen, deurwaarder of advocaat?

U heeft te maken met wanbetalers. Aanmaningen en telefonische aansporingen hebben geen effect gehad. De maat is vol en u wilt de vordering uit handen geven. Maar… moet u nu een incassobureau inschakelen, een deurwaarder of een advocaat?

Minnelijk traject of gerechtelijk traject?

De eerste vraag die u zichzelf moet stellen is: wil ik de vordering zonder tussenkomst van de rechter proberen te innen (minnelijk traject) of ga ik direct een gerechtelijke procedure starten?

Bij een minnelijk traject is het doel om de vordering te innen zonder dat er een rechter aan te pas komt. Een betalingsregeling of schikking, in het geval van een dispuut, kan ook aan de orde zijn. Bij een gerechtelijk traject gaat u meteen over tot dagvaarden en een vonnis halen. U kunt dan bijvoorbeeld beslag laten leggen op (on)roerende zaken of bankrekeningen.

Kosten, baten en relaties

Wilt u er direct een zaak voor de rechter van maken, dan heeft u een gerechtsdeurwaarder nodig of een advocaat. Daarbij is het goed om te weten dat gerechtsdeurwaarders vorderingen tot €25.000 euro mogen innen. Voor hogere bedragen heeft u de (duurdere) advocaat nodig. Gaat uw voorkeur uit naar een minnelijk traject, dan klopt u het beste aan bij een (goedkoper) incassobureau. Zeker als u de relatie met de wanbetaler zo min mogelijk wilt verstoren, is dit een goede keuze.

Overigens werken veel incassobureaus samen met gerechtsdeurwaarders en advocaten. Als een oplossing in der minne niet mogelijk blijkt, kunnen ze het goed gedocumenteerde dossier aan een van hen overdoen.

De eerste stap: een brief

De eerste stap van elke procedure is een brief aan de wanbetaler. Bedrijven ontvangen direct een ingebrekestelling en dienen per ommegaande tot betaling over te gaan. Particulieren en eenmanszaken krijgen eerst nog de wettelijk voorgeschreven 14-dagenbrief. Wilt u zelf een sommatie sturen? Kijk dan eens naar deze voorbeeldbrief.

In de praktijk blijkt dat briefpapier met het logo van een externe partij indruk maakt, of dat nu een incassobureau is, een gerechtsdeurwaarder of een advocaat. Door de bank genomen bent u bij de advocaat het duurst uit en bij het incassobureau een stuk goedkoper.

Minnelijk traject: werkwijze incassobureaus

De meeste incassobureaus werken op basis van een incassoprovisie. Percentages van 10 tot 25 procent zijn vrij normaal. Bij bureaus die op basis van no cure no pay werken, ligt het provisiepercentage meestal het hoogst. Er zijn ook incassobureaus die met vaste bedragen werken. Dan weet u van te voren precies hoeveel u kwijt bent. Vooral bij hoge vorderingen kan deze werkwijze u veel geld schelen.

Bij het inschakelen van een incassobureau is het goed om u te realiseren dat zij verschillende werkwijzen hebben. Zo stuurt de een alleen maar brieven (met een steeds hogere boete) en legt de ander (bedrijfs)bezoeken af. In de praktijk levert de persoonlijke benadering het meeste resultaat op.

Gerechtelijk traject: grensbedrag €25.000

Voor een gerechtelijk traject is het goed om te weten dat gerechtsdeurwaarders bedragen tot €25.000 mogen innen. Heeft u een grotere vordering, dan moet u bij de (over het algemeen duurdere) advocaat zijn. Ook gerechtsdeurwaarders en advocaten berekenen hun prijs op verschillende manieren: no cure no pay, provisie, uurtje factuurtje of vast bedrag.

Pak wanbetalers snel aan!

Als wij u nog een laatste tip mogen geven: pak wanbetalers snel aan. Zolang u niet betaald wordt, teert u in op uw liquide middelen. Bovendien: hoe langer u wacht, hoe groter het risico dat u uw geld nooit meer terugziet. U bent vast niet de enige schuldeiser. Als de betalingsachterstanden te hoog oplopen, kan de wanbetaler zijn schuldenlast niet meer dragen en gaat hij failliet. En u weet… van een kale kip kan je niet plukken.

Succes met het incasseren van betalingsachterstanden!

De Incassoprofessionals

P.S. De Incassoprofessionals werken op basis van vaste tarieven en wij bezoeken wanbetalers persoonlijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *